Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Kiasma – Iiu Susiraja: ”Kuivakka ilo”

5291-time-to-play-2018Iiu Susiraja: Leikkihetki, 2019

Kelluvat merkitykset

Tekijävideolla Iiu Susiraja kertoo, että esineet kiehtovat häntä. Hän etsii niitä, miettii mitä niillä voisi tehdä, valmistelee niitä, valokuvaa ja videoi. Esine määrittää teon ja siten sen, tuleeko teoksesta kuva vai video, asetelma vai teko. Jälkikäteen Susiraja nimeää teokset, jolloin niihin syntyy uusi merkityskerros, uusi tulokulma. Videolla Susiraja kuvailee taidettaan: ”se on nykytaidetta”. Naurahdin. Pyyteetön mutta samalla banaali kiteytys kuvaa hyvin Susirajan teoksia. Ne pakenevat määrittelyä, luovat useita päällekkäisiä merkityskerroksia ja toisaalta nauravat tai kenties vähät välittävät koko merkityksien ja määrittelyjen luomisesta. Teokset ovat esineiden leikkiä, josta muodostuu merkitysten leikkiä, jota katsoja tulkitsee lapsen kaltaisesti, intuitiivisesti sekä analyyttisen ajattelun, opittujen mielleyhtymien kautta.

Susirajan teoksissa huumori, väkivalta, yksinäisyyden kokemus, seksuaalisuus, naiseus, ruumiillisuus, surrealismi/outous, leikki ja ällöttävyys kohtaavat. Usein vastakkaiset merkitykset kulkevat päällekkäin ja rinnakkain. Kotimiljöö tuo teoksiin arkisuuden tunteen, joka rikkoutuu surrealismilla. Tärkeässä roolissa teoksissa on Susirajan oma ruumis, ylipainoinen nainen ja sen katsominen/kohtaaminen. Katsoja joutuu tarkkailemaan reaktioitaan ja kyseenalaistamaan tulkintojaan. Miksi reagoin kuten reagoin? Loisiko tämä asetelma tai teko toisenlaisen ihmisen tekemänä eri reaktion? Miksi? Teokset paljastavat mm. seksuaaliseen kuvastoon kytkeytyviä rajapintoja ja rajoitteita.

Naisella on minicrip-pussillinen mansikoita. Nainen asettaa pussin rintojensa väliin ja puristelee. Kädet liikuttavat rintoja, jotka murskaavat pussin sisällön. Mansikat muuttuvat punaiseksi liejuksi. Nainen ripustaa pussin seinälle. Sen sisältö näyttää kirurgisen sairaalaan leikkausjätteeltä. Mansikkahilloa.

Susirajan teoksien voima piilee niiden vuorovaikutuksessa katsojan mielen kanssa. Keskeistä on katsojan oma ajattelu ja tunteet. Kohtaaminen taiteen ja sen kokijan välillä. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää ja samalla kaikki on juuri sitä miltä näyttää. Vitriiniin asetettu vaasi näyttää arvokkaalta, vaikka on yltä päältä kuolassa. Pölyt siitä kuitenkin katosivat.

 

 

Näyttely Kiasmassa 28.07.2019 asti

Teokset: iiususiraja.com ja Kiasman mediapankki

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: